Couvreur-Online

We zijn aangekomen… en nog bezig met landen


05-05-2021
Zondagavond vertrokken we dan naar Zuid Afrika. We waren best gespannen vanwege alle formaliteiten rond Corona. Maar we kwamen zonder problemen aan in Parijs en vervolgens vlogen we in een bijna lege Boeing 777 naar Johannesburg. Op maandagochtend kwamen aan op het vliegveld en daar werden we opgepikt door Stephan, 1 van de leiders van Melusi. Na een paar Skype meetings ontmoetten we hem nu in het echt. Hij was al sinds 5.45 uur op weg en reed ons de 4 uur durende reis naar Dundee. Onderweg hebben we een kleine omweg genomen voor bezoek aan een leeuwenpark waar je kunt knuffelen met leeuwenwelpen. Het ene moment zitten we in Ugchelen met onze kat en een dag later knuffelen we met leeuwen in Zuid Afrika! Wat een belevenis!

Aan het eind van middag kwamen we aan bij Melusi. Daar werden we welkom geheten door Madeleine, de vrouw van Stephan, die ons huisje helemaal in orde heeft gemaakt. Een heerlijk huis waar we de komende 3 maanden verblijven met een eigen kamertje voor alledrie de kinderen. Aan alles was gedacht en we kregen een lekkere maaltijd ‘thuisbezorgd’ waarna we moe onze bedden konden testen. Het was een lange reis geweest, maar alles is wonderbaarlijk goed verlopen.

Dinsdagochtend konden we rustig opstarten. We hebben de eerste mensen ontmoet die hier werken. Tussen de middag is het gebruikelijk dat er gezamenlijk wordt geluncht in de eetzaal. Al vroeg in de ochtend zijn er een aantal Mama’s samen met teamleden in de weer om voorbereidingen te treffen voor de warme lunch. De groenten die worden geoogst in de ochtend staan tussen de middag al op het menu. Heerlijk! Voor ons is het wel wennen om tussen de middag warm te eten, maar het blijkt dat wij Nederlanders meer de uitzondering zijn dan de regel met onze boterhammetjes tussen de middag.

Na de lunch heeft Geanne ons meegenomen naar het winkelcentrum in Dundee. Geanne komt uit Nederland en woont al zo’n 6 jaar op Melusi. Voor ons heel prettig om in het Nederlands wegwijs gemaakt te worden in de omgeving. In het winkelcentrum is werkelijk van alles te koop. Heel westers eigenlijk. We zullen niet snel iets gaan ‘missen’ hier. De kinderen hadden van oom en tante wat Afrikaanse Rand gekregen om iets te kopen. Dus met wat extra knuffeltjes en enkele boodschappen keerden we weer terug naar huis. Maarten reed op de terugweg met wat advies over de do’s en don’ts in het verkeer. Het links rijden is uiteraard anders, maar de rijstijl in Zuid-Afrika is ook een tikkeltje anders dan wij gewend zijn…

Op Melusi wonen niet veel kinderen, maar onze meiden zijn al dikke maatjes met Jo-Anne, de dochter van Stephan en Madeleine. Zij is 9 jaar en gaat momenteel om de andere dag naar school. Er zijn ook 2 jongens op Melusi in leeftijd wat dichter bij Matthieu zitten. Een van hen gaat elke dag naar school aangezien hij in het laatste jaar zit. De andere jongen gaat om de dag naar school. Voor onze kinderen is het nog erg wennen dat alle communicatie hier in het Engels gaat, maar nu na 2 dagen beginnen ze zelf ook al wat te communiceren. Heel bijzonder hoe snel dat inderdaad gaat.

Woensdagochtend startten we al vroeg in de ochtend met een teammeeting. Om 8:00 uur werden we verwacht en hebben we kennisgemaakt met alle teamleden van Melusi. In het kort hebben we een klein stukje van hun verhalen gehoord. Stuk voor stuk bijzondere verhalen waarover we wellicht in volgende blogposts iets meer zullen delen. Ook hebben we vandaag een stukje rondleiding gehad over het uitgebreide terrein en wat meer info gekregen over de verschillende bedieningen hier op Melusi. Vanmiddag zijn Maarten en Matthieu met een deel van het team mee op outreach. Ze gaan naar een township in de buurt waar een middagprogramma wordt gehouden.

Onze eerste outreach

De eerste dagen hier in Zuid-Afrika zijn vol met indrukken en ontmoetingen. We merken dat de voorbereidingen en de reis erg veel energie hebben gekost. Maar het warme welkom van de mensen hier op Melusi is echt heel bijzonder! De komende dagen zullen we rustig aan settelen en bekend raken met de mensen en de gebruiken. Vanaf volgende week hopen we min of meer mee te gaan draaien in het ritme…
Voor nu ‘A je to!’ (Dat is geen Afrikaans of Zulu of Engels voor zover wij weten, maar onze taalstudie moet nog beginnen;-)

Groetjes uit het herfstige Zuid-Afrika!

< Naar overzicht blogs


Blijf op de hoogte

Je ontvangt een e-mail als er een nieuw bericht op deze site is geplaatst.

Naam:
E-mailadres:


0.2738401889801