Couvreur-Online

Melusi


Zuid Afrika is een land met twee gezichten: naast een erg rijk deel heerst er ook extreme armoede. Het plaatsje Dundee ligt in het noorden van Kwazulu Natal en is een plattelands stadje, met circa 30.000 inwoners in het stadje zelf, en zeker 60.000 inwoners er direct omheen.

Het is een echt mijnstadje, met circa 4 actieve kolenmijnen direct in de buurt. Het grote probleem hier is dat de meeste van deze 60.000 inwoners leven in de verschillende ‘townships’ om Dundee heen, met weinig of geen voorzieningen. De werkloosheid ligt hier tussen de 50 – 80 procent.

Daarnaast zijn er grote gezondheidsproblemen. Circa 50% van de overwegend Zulu bevolking heeft HIV/AIDS. Ondanks dat de medicatie gratis wordt verstrekt nemen vele mensen – door onwetendheid of doordat medicijnmannen of -vrouwen (sangoma’s) andere methoden beweren – hun medicatie verkeerd, met alle gevolgen van dien. Veel van de HIV/AIDS patienten hebben ook Tuberculose, wat veelal leidt tot snelle achteruitgang, en vaak ook tot de dood. In dit gebied zie je dan ook veel dat de middengeneratie reeds gestorven is en dat de (wees)kinderen, soms met alleen nog een oma, het huishouden proberen te runnen.

Een ander probleem is dat er veel tiener zwangerschappen zijn, onder andere in de hand gehouden door de overheid, doordat zij voor ieder kind een uitkering beschikbaar stellen. Daarnaast is het hebben van kinderen in de Zulu cultuur ook een status symbool.

Tevens vind je in de townships een hoog aantal alcoholisten, ook in stand gehouden door de vele drankwinkels in de townships.

Wat betreft huisvesting is het niet veel beter. Mensen leven in armoedige omstandigheden, zonder electriciteit, gas, water of licht. Eten wordt gemaakt op kleine kookpotjes, veelal werkend op steenkool. De gemiddelde huizen bestaan uit ijzerplaten, en ook uit lemen muren. Voor grote wateroverlast zijn deze huizen zeker niet bestand.
De regering doet er helaas niet veel aan. Ze proberen wel wat infrastructuur (lees wegen, water en electriciteit) aan te brengen, maar vele pogingen blijven soms op het bureau liggen of komen door corruptie helaas nooit tot stand.Melusi probeert in deze omgeving door verscheidene activiteiten en bedieningen de mensen te helpen zoveel als ze kunnen, door middel van:

Een voedsel-voor-werk programma

Hierdoor krijgen de moeders die werken twee keer per week een voedselpakket, voor twee ochtenden praktisch werk op de missie;

Verscheidene kinderbedieningen

Door de kinderen weer even kind te laten zijn kunnen ze ‘hun problemen’ even vergeten. Daarnaast leren we hen ook de verhalen uit de Bijbel;

Tienerclubs en bijbelstudies

Hier verkondigt Melusi de liefde van Jezus, maar gebruiken ze deze tijd ook om de mensen voor te lichten wat betreft gezondheid en HIV/AIDS;

Opvangcentrum voor verslaafden en daklozen

Melusi kan circa 15 daklozen opvangen en door middel van goede voeding en verschillende discipelschapscursussen hun voorzien van lichamelijke en geestelijke input;

Outreach programma's

Door verscheidene families in de townships te bezoeken geeft Melusi aan diegene die het echt nodig hebben zowel lichamelijk voedsel – door middel van een voedselpakket – als ook geestelijk voedsel – door de verhalen en getuigenissen die ze met hen delen.

Kijk voor meer informatie op www.melusi.comBlijf op de hoogte

Je ontvangt een e-mail als er een nieuw bericht op deze site is geplaatst.

Naam:
E-mailadres:


0.38316798210144