Couvreur-Online

Sleutelbeen en Loadshedding


07-06-2021
De vorige week begon gelijk goed. Op zondagmiddag hadden we een gezellig samenzijn om afscheid van een teamlid te nemen toen Matthieu opeens kwam aanhollen met de mededeling dat Camilla van de trampoline was gevallen. Ze kon haar rechterarm niet meer bewegen. We zijn meteen naar een dokterspost gegaan waar we snel werden geholpen. Het leek erop dat het sleutelbeentje gebroken was, maar voor de zekerheid konden we het beste de volgende dag terugkomen voor een röntgenfoto. Camilla kreeg een mitella aangemeten en zo mochten weer naar huis.
De volgende dag moesten we voor de röntgenfoto's eerst contant betalen en een hele procedure van formulieren doorlopen. Daarna werden we netjes geholpen. De foto's lieten inderdaad zien dat haar sleutelbeen gebroken was, maar de breuk was 'mooi' dus een operatie is niet nodig. 2 a 3 weken in de mitella zou voldoende moeten zijn. Inmiddels red ze zich aardig goed met haar arm en heeft ze er weinig pijn aan.
We willen jullie ook graag ook iets vertellen over de economie, politiek en cultuur in Zuid Afrika. Die is hier nogal complex en we zien hier ook bij Melusi de gevolgen van. Dus we proberen voor onszelf en voor onze volgers een beetje inzicht te krijgen in wat in Zuid Afrika allemaal gaande is.

Waar we de laatste tijd steeds meer mee te maken hebben is Loadshedding. We zijn aan het koken en ineens... alles valt uit. Er lagen net 2 wentelteefjes in de pan. Met de wegvloeiende hitte konden we er nog net 4 maken, maar de rest moest maar weer in de koelkast... die was uiteraard ook uitgevallen. We waren vergeten dat er Loadshedding was van 18.00 tot 20.00 uur. De hele stad is dan in duisternis gehuld. (Om 18.00 uur is het hier pikdonker...herfst, weet je nog?)
Gelukkig hadden we voldoende waxinelichtjes in huis en konden we het gezellig maken. De kinderen vonden het geweldig...

Dundee tijden Loadshedding

Omdat er niet genoeg stroom wordt geproduceerd in het land wordt bij grote vraag door de hele dag heen per gebied een aantal uur de stroomlevering gestopt. Stoplichten werken niet, winkels zijn donker (op een enkele met backup voorziening na). Kantoren liggen stil. Toevallig stond er vorige week een artikel in de Trouw met wat meer achtergrondinformatie over dit fenomeen: Hoe een corrupt staatsbedrijf de economische toekomst van Zuid-Afrika remt

Uit het artikel:
De rampzalige corruptie, die aan de basis ligt van dit enorme verval, is volgens Yelland (energie-expert in Zuid Afrika) voor een groot deel het gevolg van het beleid van Black Economic Empowerment (BEE). Dat werd na de apartheid ingevoerd om de historische achterstelling van zwarte Zuid-Afrikanen recht te zetten en personeelsbestanden binnen overheidsinstanties, staatsbedrijven en (in mindere mate) het private bedrijfsleven een betere weerspiegeling van de bevolkingsopbouw te maken...

De interne slagkracht van Eskom verwaterde, doordat vanaf de jaren negentig veel kennis en kunde uit het staatsbedrijf wegvloeide: ervaren witte krachten werden in hoog tempo vervangen door minder goed getrainde zwarte werknemers.


Toen we naar Melusi gingen hadden we verwacht dat hier vooral zwarte mannen worden opgevangen. Maar tot onze verbazing is de helft van hen blank.
Tijdens de werkzaamheden heeft Maarten al wat verschillende gesprekjes met deze mannen gehad. Hij begrijpt nu dat ze aan den lijve hebben ondervonden wat BEE voor gevolgen heeft. Vroeger getrouwd en gezin met kinderen, baan kwijtgeraakt (failliet door corruptie), vanwege BEE nergens meer aan de bak gekomen, huis moeten verkopen, op straat beland en aan de alcohol gegaan. Alles kwijtgeraakt. In de gesprekken merken we de frustratie hoe de kwaliteit van infrastructuur en bijvoorbeeld onderwijs achteruit hollen, het cynisme over de huidige president en de zwarte bevolking die dit zou moeten verbeteren.

En toch, ze zijn naar Melusi gegaan om een nieuwe start te maken. Door te leven in een gemeenschap en te werken op het terrein weer structuur in de dagen te krijgen, niet aan de alcohol te komen, weer tot rust te komen. Elke dag zijn er momenten van Bijbelonderwijs en gebed. De overtuiging van Melusi, en ook de onze, is dat dat ze zal veranderen en ze weer hoop zal geven om verder te gaan. We zien dit ook gebeuren. Mannen solliciteren, krijgen op een gegeven moment een baan en proberen weer iets op te bouwen. Helaas weten we niet van iedereen wat ze gaan doen als ze vertrekken. Ze zitten hier vrijwillig dus we kunnen ze niet tegengehouden.

In een toekomstig blog hopen we ook wat meer te kunnen vertellen over de zwarte cultuur.
We krijgen ook reacties via ons contactformulier. We reageren niet overal op, maar vinden het wel leuk om te lezen!

Salani Kahle!

(We hebben inmiddels Zulu-les. Spreek uit: Salani Kaghlie, vergelijkbaar met het Engelse: Stay well. Nederlands: blijf goed?)

< Naar overzicht blogs


Blijf op de hoogte

Je ontvangt een e-mail als er een nieuw bericht op deze site is geplaatst.

Naam:
E-mailadres:


0.53415703773499