Couvreur-Online

Vast in St. Lucia


13-07-2021
We weten niet in hoeverre dit in het Nederlandse nieuws is, maar de vlam is in de pan geslagen in de provincies Gauteng en Kwazulu-Natal, de provincie waar wij verblijven. Het borrelde in Zuid Afrika al een poosje door de hoge werkeloosheid, voor veel mensen een uitzichtloos bestaan, het niet worden gehoord en geholpen door de overheid en de strengere covid-maatregelen. En als vonk nu de gevangenneming van oud-president Zuma. Hij is Zulu en heeft hier veel aanhangers. Het begon vorige week met protesten tegen zijn gevangenneming en is sinds zondag ontaard in verschrikkelijke plunderingen en verwoestingen van winkelcentra en infrastructuur. Wegen worden geblokkeerd door brandende vrachtwagens. Inmiddels zijn er al tientallen doden gevallen door geweld en verdrukking van mensen in de menigte.

St. Lucia, waar wij verblijven, ligt aan de kust en is een klein dorpje wat enkel bereikbaar is door 1 weg. Die weg gaat over een rivier met nijlpaarden en krokodillen. Ten noorden en zuiden daarvan ligt een natuurreservaat. Ons wordt verzekerd dat we hier veilig zijn. De brug bij de rivier wordt goed beveiligd. Maandag was alles hier gesloten, als maatregel tegen eventuele plunderingen. Vandaag (dinsdag) waren de winkels wel even open en werd er flink gehamsterd. Het is namelijk vrij zeker dat de bevoorrading van winkels komende tijd lastig zal zijn, omdat vrachtwagens in brand zijn gestoken en distributiecentra ook worden geplunderd.

We zien hier op de nieuwszender vreselijke beelden van winkelcentra die geruïneerd zijn en in brand staan. We zien complete anarchie. De politie is met veel te weinig mensen om de grote menigte tegen te houden. We hoorden dat binnen een half uur de rubber kogels al op waren en van verre ingevlogen moesten worden. Mensen lopen doodleuk met alles wat ze te pakken kunnen krijgen over straat, zonder enige schaamte zwaaien ze naar de kijkers thuis.

We kunnen dus nog niet terug naar Melusi in Dundee. We zitten nu in een huisje waar we zelfvoorzienend zijn en daar kunnen we voorlopig nog blijven. We wachten eerst maar even af wat er verder gaat gebeuren. Het is aangrijpend om in deze periode hier te zijn en dit mee te maken. Enerzijds zijn we gespannen over de situatie en wat er komen gaat. Anderzijds hebben we ook het vertrouwen dat God ons zal leiden.

Deze Bijbeltekst die we toegestuurd kregen is voor ons een bemoediging: Ieder die uw liefde en genade kent, Here, zal zich voor hulp tot U richten. U laat iemand die zijn vertrouwen op U stelt niet in de steek. (Psalm 9)

< Naar overzicht blogs


Blijf op de hoogte

Je ontvangt een e-mail als er een nieuw bericht op deze site is geplaatst.

Naam:
E-mailadres:


0.2823178768158